Toon het archiefE-mailadresAfdrukken

Scharendijke (16)

Locatie

Plaats:
Scharendijke
Provincie:
Zeeland
Land:
Netherlands

Omschrijving

Categorie: 1

Deze duikstek staat niet onder invloed van getijden.

Briefing Informatie

In de haven van Scharendijke staat het duikcentrum de Kabbelaar. Dit centrum biedt veel facaliteiten zoals vulstation, duikwinkel en restaurant. Parkeren kan het beste op de kade van de haven. Meteen achter de dijk bij de haven tussen de twee strekdammetjes is de duikplek. Vanaf de kant naar rechts wordt het dieper. Hier ligt waarschijnlijk het diepste punt van de Grevelingen op zo'n -45 m. Dit gaat richting haveningang, dus oppassen. In Scharendijke wordt het hele jaar volop gedoken. Belgen, Duitsers en Nederlanders gebruiken deze plaats voor hun opleidingen. Speciaal voor deze opleidingen zijn er 2 duikplateau's aangebracht op 9 en op 24 meter diepte. Sinds het najaar van 2001 is er speciaal voor de natuur liefhebbers een kunstmatig rif geplaatst. Dit rif (het Kabbelaarsrif genoemd) bestaat uit zogenaamde "Reefballs". Dit zijn grote betonnen halve bollen met grote gaten. Het is de bedoeling dat zich op en in deze bollen allerlei organismen gaan vestigen. De eerste bewoners waren garnalen en aan de buitenzijde hadden zich al snel Zeepokken en Zakpijpen gevestigd. Na de eerste jaren kregen zij gezelschap van Geweisponzen. Inmiddels zijn ze voor voor het grootste gedeelte begroeid met allerlei levensvormen.

Flora en Fauna

Sinds Rijkswaterstaat heeft besloten om het hele jaar door de Grevelingen van vers zeewater te voorzien is het zicht erg wisselend. Het varieert van 1 tot 9 meter. Wel is de varieteit van het onderwaterleven sindsdien groter geworden. Op de vele stenen en betonnen blokken van de sterkdammetjes is veel begroeiing te vinden, zoals Weduwroos anemoontjes, Knotszakpijp en Geweispons. Uiteraard zijn hier krabben en zeesterren te vinden, maar ook komen hier Botervisjes en Steenbolken voor.

Duikkaart

Route

Scharendijke ligt op Schouwen-Duiveland vlakbij de Brouwersdam. Als je via de Brouwersdam reist, over de N57, moet je al voor het einde van de dam rechts voorsorteren richting Scharendijke. Na de afslag links onder de weg door. T-splitsing links, daarna eerste rechts en dan eerste links.

Coördinaten

51°44’ 23.5676 N
003°50’ 37.9971 E

Plaatsbepaling tbv hulpdiensten

duikplaats 16 Haven Scharendijke

   
 
Datum Titel Duikleider Categorie
Er zijn momenteel geen evenementen

Export ICS