Toon het archiefE-mailadresAfdrukken

Sint Annaland (73)

Locatie

Plaats:
Sint Annaland

Omschrijving

Categorie: 3

Deze duikstek staat onder invloed van getijden, check bij het plannen van de duik de getijdentabellen, vergeet niet de juiste correctie toe te passen!

Briefing Informatie

Sint Annaland is de enige duikplaats aan de noordzijde van het eiland Tholen. Deze duikplaats ligt net aan de buitenkant van de haven van st. Annaland. Als je de auto in de haven hebt geparkeerd loop je ongeveer 200 m. langs de dijk tot deze een bocht maakt naar het westen. Hier kan je, bij hoogwater, eenvoudig het water in. De duikplaats ligt halverwege de Krabbenkreek. Deze geul is betrekkelijk smal en niet erg diep, dus de hoeveelheid water die tijdens eb en vloed moet worden verplaatst is niet heel erg groot. Zodoende is het niet onmogelijk om hier ook buiten doodtij te duiken. Uiteraard staat er dan nog wel stroming dus enige ervaring is vereist. Heel erg diep is het hier niet. De helling is ook niet ontzettend steil. De bodem is afwisselend begroeid en er zijn stukken kaal zand. Er staan ook een paar ijzeren hekjes, waarschijnlijk hier geplaatst zodat Sepia's hun eieren daaraan kwijt kunnen.

Flora en Fauna

Op sommige duikplaatsen waar de stroming gering is, heeft de begroeiing soms last van veel neergedwarreld vuil. Hier, bij st. Annaland is de begroeiing opvallend schoon. Misschien is de bodemgesteldheid van de Krabbenkreek wel zodanig dat dit achterwege blijft. Het zicht valt ook niet tegen. De begroeiing bestaat voor een groot gedeelte uit zakpijpen en sponzen. Zeeanjelieren zijn minder aanwezig. Wel veel Krabben en Kreeften, sommige Kreeften zijn zelfs heel groot. garnalen zijn ook goed vertegenwoordigd, vooral Waaiergarnaaltjes kom je overal tegen.

Duikkaart

Route

Bij het Hellegatsplein via de N59 richting Zierikzee. Midden op de Grevelingendam ga je linksaf via de N257 richting het Zeeuwse eiland Tholen. Deze weg loopt over de Philipsdam. Als je het eiland Tholen hebt bereikt kom je al snel bij een T-splitsing. Hier ga je rechtsaf. Al heel snel daarna komt er een afslag naar links. dit is de N656. Aan het einde van deze weg ga je rechtsaf richting Sint-Annaland (N658).
Bij Sint-Annaland aangekomen ga je rechtdoor de Oude zeedijk op. Als je deze, ondanks een aantal slingers, blijft volgen kom je vanzelf bij de haven uit. Hier moet je proberen ergens je auto te parkeren. Parkeren bij het restaurant, aan het einde van de haven, is helaas al een tijdje niet meer mogelijk vanwege de overlast die door, minder sociale, duikers is veroorzaakt. De duikplaats ligt nog 200 meter verder op de dijk.

Coördinaten

51°36’ 33.3976 N
004°06’ 13.9453 E

Plaatsbepaling tbv hulpdiensten

duikplaats 73

   
 
Datum Titel Duikleider Categorie
08-08-2021
09:45 uur
Tita van der Kraan Categorie 3

Export ICS